Camden McLellan: Conquering the MX2 Motocross Circuit with Tenacity and Skill

Camden McLellan: Conquering the MX2 Motocross Circuit with Tenacity and Skill

P1racenews AI automatic summary:


Since the inception of the Motocross World Championship in 1957, racers from the Republic of South Africa have won five titles. Greg Albertyn earned the first world championship for the nation with…

Az 1957-es Motocross Világbajnokság bevezetése óta öt alkalommal sikerült dél-afrikai versenyzőknek világbajnoki címet szerezniük. Greg Albertyn 1992-ben nyerte meg az első világbajnoki címet az országnak a 125cc-es kategóriában. Albertyn később megnyerte a 1993-as és 1994-es 250cc-es címeket is. Grant Langston 2000-ben szerezte meg a 125cc-es világbajnokságot, míg Tyla Rattray 2008-ban nyert az FIM MX2 világbajnokságon.

Bár Dél-Afrika azóta is világszínvonalú motokrossz tehetségeket termel, a világbajnoki címek továbbra is elérhetetlenek maradtak. Ez azonban mind megváltozhat a 19 éves Camden McLellan feltörekvésével. A Johannesburg-i születésű versenyző, aki 2018-ban nyerte meg az Európa-bajnokságot és a JH Honda Racing tagjaként indult a 2023-as MX2 világbajnokságon, a Monster Energy Triumph Racing csapatához csatlakozott a 2024-es MX2 szezonra.

“Jelenleg Spanyolország déli részén vagyunk a Triumph csapattal” – magyarázta McLellan, miután egy hosszú Triumph TF 250-X tesztelés és edzés napot zártak. “Itt végezzük a téli munkánkat, mert az időjárás Spanyolországban az egyik legjobb Európa szintjén. Az elmúlt hét napból öt nap sütött a nap, és a pályák még mindig jó állapotban vannak. A pályák nem voltak elárasztva, mint Belgiumban vagy Hollandiában. Most itt tartózkodunk néhány hónapon keresztül, hogy sok munkát végezzünk a szezon előtt a motoron és a testmozgással. A szezon kezdetekor valószínűleg Belgiumba fogunk költözni. De most egy kicsit a téli kemény munka, ha úgy tetszik. Ez az időszak, amikor hosszú órákat dolgozol a motoron és a motoron kívül” – mondta. “Most biciklizünk és motorozunk, most építed meg az alapodat és készülsz megfelelően az előtted álló hosszú szezonra”.

Bár McLellan sérülés miatt egy rövidített szezont futott, 13. helyen végzett összesítésben az MX2 világbajnokságon, állandóan a top 10 körül mozogva. Novemberben McLellan megtudta, hogy a hagyományos brit Triumph márka csapatának tagja lesz 2024-re – egy igazi álom, amely valóra vált a dél-afrikai versenyző számára.

“Nagyon is az!” – mosolygott McLellan az új gyári csapathoz való csatlakozásáról. “Pontosan emlékszem azokra a napokra Dél-Afrikában, mintha tegnap történtek volna. Hat vagy hét évesen Monster Energy sapkákat viseltem, amelyeken Ryan Villopoto neve volt rányomtatva. Ezeket a benzinkutakon lehetett megvásárolni, most pedig Monster Energy sapkákat és pólókat hordok a Monster Energy-től. Ez valami nagyon fontos számomra. És nyilvánvalóan a Triumph egy vadonatúj csapat, tehát történelmet írnak, és fantasztikus érzés része lenni. Ez az első gyári szerződésem, tehát valami nagyon-nagyon fontos, valami különleges volt mindenképpen.”

A korábban említett dél-afrikai bajnokok Albertyn, Langston és Rattray hatással voltak McLellanra és a jövője felé, mint MXGP kihívóra?

“Nagyon nagy hatással voltak” – erősítette meg. “Még inkább apámra voltak hatással. Nagy motokrossz rajongó volt. Ő is motorozott egy kicsit, de csak szórakozásból. Mindig ott volt és nézte a versenyeket, amikor Greg Albertyn és mindenki még versenyzett Dél-Afrikában. Nagyon hosszú ideje mindig követte őket. Én w

Tovább a cikkhez